Selecteer een pagina

Benen opzij laten vallen/Torsie

Houding: Ruglig met benen gebogen
Beweging: Je laat rustig je beide benen dezelfde kant opvallen. Je gaat zo ver als dat goed voelt of tot je benen de grond aanraken. Probeer beide kanten uit en blijf even liggen in de kant die het prettigste voelt. Voelen beide kanten nou niet fijn doe dan de beweging een paar dagen en probeer het elke dag weer uit of het al prettig voelt om even zo te blijven liggen.
Als het je lukt om (redelijk) ontspannen zo te liggen leg dan je ene hand op je navel en je andere hand thv je borstbeen en voel waar je ademhaling zit. Niks veranderen alleen voelen!

Blijf zolang in deze houding liggen als dat prettig voelt

Je armen mag je ook zo neerleggen als op de tekening, maar dit geeft veel spanning op de borstkas en borstspieren dit kan in het begin niet prettig zijn. Leg dan gewoon je armen lager of op je buik.

Extra uitleg
Wat er gebeurt bij deze oefening is dat doordat je zo ligt de druk in je middenrif veranderd waardoor je ademhaling “gedwongen” wordt om naar je buik te gaan. Doordat je ademhaling zich verplaatst naar je buik denken je hersenen dat je ontspant. Op deze manier doorbreek je de vicieuze cirkel, je hersenen denken dat je ontspannen bent dus wordt je ademhaling rustiger, daardoor zakt je ademhaling verder naar je buik en ontspan je etc.
Tevens is deze houding goed om je tussenribspieren te rekken en ontspannen.
Belangrijk is wel dat deze houding prettig moet voelen, als dat niet het geval is stop er dan mee en probeer het later nog een keer.