Selecteer een pagina

Wie er er eerder vatbaar voor?

Iedereen kan deze klachten krijgen! Wist je dat 1 op de 5 mensen dit soort klachten heeft als een angststoornis, depressie of hyperventilatie? Maar toch zijn er een paar kenmerken die jou gevoeliger hiervoor maken. Die zal ik hieronder beschrijven.

In mijn praktijk zie ik vaak dat het merendeel van de mensen met hyperventilatieklachten perfectionistisch ingesteld zijn. Vaak weten ze dit zelf niet of onvoldoende en soms zou je het hen op het eerste gezicht ook niet aangeven. Ze vertonen geen zichtbare tekenen van perfectionisme, maar zijn op de een of andere manier toch maximalistisch in hun denken, doen en laten. Als perfectionist streef je naar het allerbeste, naar foutloos. Het is eigenlijk nooit goed genoeg, of jij bent eigenlijk nooit goed genoeg….

Het zijn de meest ambitieuze mensen met een hoge verantwoordelijkheidszin, de workaholics die streven naar perfectie over de hele lijn. De emotioneel gevoelige en angstige personen zijn het meest voorbeschikt om hyperventilatie te ontwikkelen.

Aan de andere kant vormen de mensen met een onzeker zelfbeeld ook een risicogroep. Ze willen zich bewijzen en gaan zich verschuilen achter een masker. Ze gaan hun gevoel van onzekerheid mateloos compenseren en voortdurend streven naar een perfecte situatie. Het zijn de perfectionisten bij uitstek die alles graag onder controle willen houden of die zich voortdurend willen bewijzen. In feite willen ze voortdurend horen van de ander, waar ze zelf niet overtuigd van geraken, namelijk : ‘ik ben waardevol’.

Het zijn de hulpverleners, de pleasers (mensen die geen/slecht ’nee’ durven zeggen), de mensen met een hoge interne belevingswereld (zie verder) en hoge interne criticus die ten prooi vallen aan dit beest.

Mensen die hoogsensitief (HSP) zijn, zijn ook vatbaarder. Een persoon met HSP kenmerkt zich door een sterke vaardigheid om externe factoren waar te nemen en te verwerken waardoor er een verhoogde kwetsbaarheid ontstaat voor overprikkeling.

Ook de opvoeding speelt een rol. Heel wat gedachten en gedragingen zijn het gevolg van onze opvoeding. Heel wat verkeerde uitspraken worden van jongs af in ons geheugen gegrift. Een lage eigenwaarde is meestal het gevolg van een negatieve kerngedachte die ontstaan is in je kindertijd en dus verworven. Met opvoeding bedoelen we niet alleen je ouders, maar ook familie, leerkrachten of trainers.

 

Voor jezelf om over na te denken; in welke karakter eigenschappen herken jij jezelf? En welke rol speelt dat bij jouw klachten en hyperventilatie?