Selecteer een pagina

Ademhaling

Waar zit jouw ademhaling nu? Wil je het eens checken voor je verder leest? Beweegt je buik of zit het wat hoger? En bewegen je ribben alleen omhoog of ook een beetje opzij?
En wat er gebeurt er nu je dit checkt bij jezelf? Voelt het goed om er bewust van te zijn of krijg je juist de kriebels, of durf je het zelfs helemaal niet te voelen? Bij de oefeningen gaan we hier verder op in

Wist je dat je ademhaling niet altijd in je buik hoort te zitten? Maar waarschijnlijk zit je nu rustig terwijl je dit leest dus dan hoort je buik te bewegen en je borstkas nauwelijks.

Je hebt namelijk drie soorten ademhalingen. De buik, de flank en de borst ademhaling.
In de ideale situatie heb je een buikademhaling tijdens rust en ontspanning. De flank ademhaling is een soort midden-ademhaling die je hebt bij lichte inspanning en een borstademhaling heb je tijdens stress en inspanning. Hieronder gaan we uitgebreid het verschil uitleggen.

  1. Borstademhaling

Deze ademhaling zal je waarschijnlijk herkennen. De ademhaling waarbij je ribben en borstkas omhoog bewegen. Ben je bijvoorbeeld aan het hardlopen, snelwandelen of tegen de wind in aan het fietsen, dan heeft je lichaam meer energie en dus ook meer zuurstof nodig. Dan zit je ademhaling hoog in je borstkas, want de weg wordt zo korter om de zuurstof op te nemen. Na deze inspanning zal je lichaam zich weer herstellen en zal je ademhaling weer zakken richting je buik en rustiger worden in frequentie. Hoe beter je conditie en lichamelijke gesteldheid is hoe sneller je lichaam zich zal herstellen.

Ervaar je stress, dan kost je dit ook extra energie en zal je lichaam je dus ondersteunen door extra energie vrij te maken zodat jij kan vechten of vluchten. Erger je je bijvoorbeeld aan een collega, dan wil je onderbewuste het gevecht aangaan of vluchten. Hiervoor wordt dus extra energie voor vrijgemaakt. Maar niet alleen irritaties, ook een goede lachbui, emoties zoals verdriet en schrikken zal je lichaam als stress ervaren en je ademhaling laten versnellen. Maar omdat je in de meeste gevallen tijdens deze stress op je stoel blijft zitten en die extra energie dus niet verbruikt ontstaat er onbalans en krijg je klachten.

  1. Flankademhaling

Je flankademhaling is een soort van midden ademhaling Je kunt dit voelen aan de onderkant van je borstkas, je ribben zullen wat opzij bewegen bij de inademing. Tevens kan je bovenbuik wat mee bewegen.
Als je lichte inspanning verricht zoals wandelen of licht huishoudelijk werk, of bij het  enthousiast praten dan zit je ademhaling in het midden, in je flank. Want je lichaam verbruikt nu meer energie dus je ademhaling zal wat sneller zijn en hoger zitten

  1. De buikademhaling

Ook jij hebt vast wel eens van iemand gehoord; adem gewoon even naar je buik als je last hebt van hyperventilatie. Was het maar zo simpel! Een buikademhaling is belangrijk maar echt niet altijd nodig en vooral haalbaar.
Een buikademhaling is voelbaar en zichtbaar in je buik, waarbij je buik zich opblaast en uitzet bij een inademing en weer terugzakt bij een uitademing.
Het doel van ademen is dat je voldoende energie binnenkrijgt om goed te functioneren. Heb je weinig energie nodig, dan is je ademhaling rustig en zit deze in de buik. Heb je meer energie nodig, dan versnelt je ademhaling en zal ze in je borstkas gaan zitten– de weg is zo korter en dus sneller.

Waarom is het goed om naar je buik te ademen?

Zoals de meeste mensen breng je waarschijnlijk het grootste gedeelte van de dag al zittend door en verbruik je dus weinig energie. Je ademhaling hoort dus in je buik te zitten. Je lichaam, net zoals je (ademhalings-)spieren, zijn gemaakt om het grootste deel van de dag in je buik te ademen. Als je veel stress ervaart en vaak te hoog en te snel ademt, dan gebeurt er van alles in ons lichaam waardoor er een onbalans ontstaat. De ademhalingsspieren raken overbelast. Maar er ontstaat ook een onbalans die zorgt voor klachten als duizeligheid hoofdpijn en paniek. Als je ademhaling dus het grootste deel van de dag ( en nacht) in je buik zit, waar je lichaam voor gemaakt is, dan functioneert alles het beste.

Altijd een buikademhaling?

Dit is een veel gehoord misverstand. Zoals we hierboven al hebben uitgelegd is het normaal dat tijdens een inspanning je ademhaling hoger zit. Tijdens het sporten of bewegen zit je ademhaling dus in je borst en niet in je buik. Ook als je stress ervaart, emoties voelt zoals boosheid of verdriet, is het dus normaal dat je ademhaling versnelt en hoger zit. Het gaat erom dat je lichaam zich daarna weer snel herstelt. Ben jij in balans, dan is er niks aan de hand en kan je lichaam deze tijdelijke onbalans goed opvangen en krijg je geen klachten. Gebeurt het echter vaker, dan zal je dus klachten gaan ontwikkelen.

Waarom is het vaak lastig om naar je buik te ademen?

Als jij al langere tijd verkeerd ademt, dan weet je lichaam niet meer goed hoe te ademen. Je ademhalingsspieren zijn zo verkrampt en overbelast dat het niet meer goed lukt. Dit kan je merken door een heel gespannen gevoel in je borstkas of middenrif.

Ook kan door langdurende stress je ademhalingscentrum van slag zijn geraakt. Dit centrum zit in je hersenen en stuurt je ademhaling aan. Het kan zijn dat die als het ware in een te hoge versnelling staat waardoor je ademhaling van slag is geraakt.

Tip : draag geen knellende kleding! Anders ga je automatisch hoog ademen via je borst en niet via je buik.

 

 

Verstoorde ademhaling

Wij spreken vaak van een verkeerde of een verstoorde ademhaling. Dit betekent dat je ademhaling niet in balans is met wat je verbruikt. Door een te hoge ademhaling krijgt je lichaam een signaal dat je actief bent terwijl je juist fysiek heel weinig doet. Na een tijdje krijg je dan een tegenovergesteld effect en voel je je steeds gejaagd, vermoeid en krijg je klachten.
Met een te hoge ademhaling bedoelen we een ademhaling die hoger in je lichaam zit dan nodig is, maar ook een te hoge frequentie. Een te lage ademhaling, hypoventilatie, betekent dat je te kort ademt ten opzichte van wat je verbruikt, dit kan ook voorkomen maar is veel zeldzamer daarom bespreek ik dit hier niet.