Selecteer een pagina

Wat is hyperventilatie?

Lees de uitleg hieronder en bekijk onderstaande de video.

 

Door het verkeerde ademen en de hyperventilatie heb je allemaal angstige en vervelende klachten gekregen. Maar weet je ook waardoor dit ontstaat en hoe dit komt?
Daar gaan we deze cursus mee starten, want hoe beter jij weet wat er gebeurt hoe beter je weet je hieraan kan doen!

Hyperventilatie betekent hyper: te snel/veel en ventilatie: ademen oftewel ‘versnelde ademhaling’.

Je ademhaling is eigenlijk een chemisch proces bedoeld om CO2 uit je lichaam te verwijderen(uitademen) en zuurstof op te nemen (inademen).
Als je hyperventileert betekent dit niet altijd dat je dit merkt en dat je echt heel veel meer ademt.
De balans is verstoord tussen wat je inademt en met wat je verbruikt.
Je lichaam gebruikt de zuurstof voor veel processen in je lichaam. Als je dus meer inademt dan je verbruikt krijg je een onbalans. En dit geeft je klachten.
Door deze onbalans van zuurstof en koolzuur stijgt de PH-waarde van je bloed. Het bloed wordt zo meer alkalisch, minder zuur. Als reactie hierop gaan je lichaamscellen meer melkzuur produceren om op deze manier de PH-waarde van je bloed weer te herstellen. En dit veroorzaakt onder andere de pijnlijke en vermoeide spieren, hoofdpijn, vermoeidheid, maagklachten, duizeligheid etc.

Er bestaan twee vormen van hyperventilatie: de acute en de chronische vorm.

De acute vorm is bij veel mensen het meest bekend. Je begint dan heel snel en heel diep adem te halen en je hebt het gevoel dat je stikt.
Op dat moment kan het helpen om een kommetje van je handen te maken en daarin te ademen of een hyperfree te gebruiken.
De oorzaak is vaak iets acuuts, zoals plotseling hele heftige emotie zoals schrikken of verdriet.

De chronische vorm is onbekender, maar komt véél vaker voor. Bij deze vorm is de ademhaling voor een langere periode versneld. Vaak ben je je er niet van bewust dat je chronisch hyperventileert. Je ademt dan net iets sneller/vaker dan goed voor je is.
Bijvoorbeeld je ademt 12 keer in plaats van 10 keer, dit zal je dus niet heel bewust merken maar je ademt dan net iets meer dan je verbruikt en daardoor ontstaat er een onbalans.
Hierdoor krijg je verschillende klachten, duizeligheid, nervositeit, hoofdpijn, vermoeidheid, maag/darmklachten, depressieve gevoelens etc.
De oorzaak is vaak lastiger te vinden en een samenhang van meerdere oorzaken die jou stress geven.

Het is belangrijk dat je de oorzaak (oorzaken) gaat aanpakken wat jou stress geeft en daarnaast aan meer rust, ontspanning en je ademhaling te werken. Met deze cursus gaan we uitzoeken wat invloed heeft op jouw ademhaling zodat je beter weet wat je aan kan pakken en veranderen.

Hoe ontstaat Hyperventilatie?
Als je een periode van stress meemaakt heeft je lichaam extra energie nodig om al die stress goed aan te kunnen. En een van de dingen die je lichaam dan doet is het versnellen van je ademhaling.
Na deze periode als je weer in een rustigere fase zit heeft je lichaam dus ook minder energie nodig. Maar je lichaam blijft nog in de stress stand staan. Je ademt nog steeds iets te vaak.
Of je hebt langere tijd stress maar verbruikt die extra energie niet. Denk bijvoorbeeld aan een baas die je een vervelend gevoel geeft, een gespannen thuis situatie, in de auto in een file etc. Allemaal situaties die jou stress geven maar je niet weg kan om die extra energie te verbranden. Vluchten en vechten dat gaat niet op dat moment terwijl je lichaam zich daar wel klaar voor maakt.

En omdat je die extra energie niet nodig hebt of verbruikt ontstaat er een onbalans en krijg je deze klachten.

De oorzaak van je hyperventilatie heeft dus vaak een psychische achtergrond; te veel stress, echtscheiding, onvrede over je situatie, ziekte of overlijden van een dierbare, ruzie, burn-out etc.
Maar de klachten zijn lichamelijk, je stelt je dus niet aan en verzint het ook niet!
Door die onbalans is een van de klachten dat je gevoeliger wordt voor angstige en depressieve gedachten. Hierdoor ga je je eerder zorgen maken en kan je last krijgen van angsten en paniek.

Gelukkig zijn er veel dingen die je hieraan kan doen en daar gaan we de komende 12 weken mee aan de slag!